Haber

Bakan Kacır: Türkiye Yeşil Sanayi Projesini hayata geçiriyoruz (2)

‘2022’DE TURİZM GELİRİNİN YÜZDE 16,2’SİNİ YİYECEK İÇECEK SEKTÖRÜ OLUŞTURUYOR’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, organize sanayi bölgesindeki toplu açılış programının ardından Kırklareli Üniversitesi Gastronomi Araştırma ve Uygulama Mutfağı Projesi’nin açılış törenine katıldı. Mutfağın kültürel mirasa dayalı bir eser olduğunu belirten Bakan Kacır, “Eşsiz bir coğrafyanın ürünü olan Türk mutfak kültürü, tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin etkisi altında çeşitlenen bir mutfaktır. Ülkemizde her biri Bölgemiz farklı açılardan zengindir, mutfak kültürümüzü bereketli topraklarımızdan sofralarımıza binlerce yıldır taşıyoruz.Farklı kültürleri harmanlayan Türk mutfağı, mutfağı, tarihi geçmişi, özgünlüğü, özgünlüğü ile eşsiz bir lezzet mozaiğidir. kültürel zenginlik ve içerdiği eserler.Bu nedenle Türk mutfağının tanınırlığı dünya çapında artmakta ve gastronomi dünyasında değerli bir yer bulmaktadır.Yemek kültürümüz uluslararası platformlarda tanıtılarak daha geniş kitlelere ulaşmakta ve kültürel zenginliği yansıtmaktadır. Ülkemizin Gastronomi ve mutfak sanatları, yiyecek-içecek sektörü ile iç içe olup, ülkemiz ekonomisinden önemli bir pay almaktadır. Ayrıca turizme ve ülke ekonomisine de katkı sağlıyorlar. 2022 yılında elde edeceğimiz 46,5 milyar dolarlık turizm gelirinin yüzde 16,2’sini yeme-içme sektörü oluşturuyor. Ülkemizdeki 35 milyon çalışanın yaklaşık 2 milyonu bu alanda çalışıyor. Son yıllarda üniversitelerde gastronomi programlarının yaygınlaşmasıyla birlikte önümüzdeki dönemde bu alandaki profesyonellik düzeyi daha da artacak ve sektör daha da gelişecektir. “Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerini her yıl 4 bin 500’den fazla öğrencinin tercih etmesi ve bu bölümlerin her yıl neredeyse hiç boş kontenjan dolmayan bölümler arasında yer alması bunun en büyük göstergelerinden biri” dedi.

‘TÜRKİYE BAŞ BAŞINA BİR GASTRONOMİ DİYARIDIR’

Kacır, son yıllarda turizmde yeme-içme kavramının öneminin artmasıyla birlikte gastronomi turizmi kavramının da tüm dünyada ön plana çıktığını belirterek, “Gastronomi odaklı çalışmalar turizmde önemli bir yer tutmaya başladı. şehirlerin ve bölgelerin gelişmesidir.Türkiye bereketli toprakları ile başlı başına bir gastronomi ülkesidir.Kırklareli mutfağımız da kendine has lezzetleri, yöresel malzemeleri ve tatlarıyla Türk mutfağının gastronomi haritasında değerli bir yere sahiptir.Nefis peynirler Balaban köyünden gelen çeşitler, Vize’nin meşhur tarhanası ve Brakana tatlısı gibi yöresel lezzetler Kırklareli’nin gastronomik kimliğini oluşturan unsurlar arasındadır.Kırklareli’de ayrıca Babaeski sarımsağı bulunmaktadır.Beyaz, beyaz gibi coğrafi işaretleriyle dünya mutfağına katkı sağlamaya devam etmektedir. eski kaşar peyniri, hardaliye, kıvırcık kuzu eti ve meşe balı… Burada yetişen ürünlerin özenle işlenmesi ve klasik tanımların nesilden nesile aktarılması, bölgenin gastronomi zenginliğini korumamıza yardımcı oluyor. Bugün burada bulunmamızın nedeni, bu güçlü mirası daha geniş kitlelere tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki iyi bir mutfağın özelliği süreklilik, sürdürülebilirlik ve standarttır. Trakya Bölgesi Gastronomi Araştırma ve Uygulama Mutfağı Projesi, Kırklareli’nin eşsiz lezzetlerini keşfetmemize, korumamıza ve tanıtmamıza olanak sağlayacak. Bu projeyle Trakya Bölgesi’nin leziz lezzetlerini ve yöresel yemek kültürünü ön plana çıkararak Türk mutfağının dünya çapındaki konumunu daha da güçlendireceğiz. “Kırklareli bölgesinin yiyecek-içecek sektöründeki nitelikli istihdam ihtiyacını karşılayacağız” dedi.

‘ÜLKENİN HER YERİNDE PROJELER YÜRÜTÜYORUZ’

Bakan Kacır, Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü tarafından tesise tahsis edilen yaklaşık 500 metrekarelik binada mutfak için gerekli ekipmanlar sağlanarak uygulama mutfağı kurulduğunu belirterek, “Mutfak, üniversitede okuyan öğrencilerin uygulamalı eğitim ihtiyacını karşılayacak. Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında, Gastronomi alanında kadın ve genç işgücüne iş bulmalarına yardımcı olacak mesleki yeterlilikler kazandırılacak, Dezavantajlı gruplarda yer alan vatandaşların istihdama katılımı kolaylaşacak. öğrencilere yarı zamanlı çalışma olanağı sağlanacak ve bölgedeki işletmelerin ürün çeşitliliğinin ve hizmet kalitesinin artırılmasına katkı sağlanacak.Proje kapsamında ilk etapta Kırklareli Üniversitesi tarafından 240 saatlik eğitim düzenlenecek. Kursiyerlerden en az 19’u istihdam edilecek.2 milyon lira bütçeli projemiz, Toplumsal Kalkınmayı Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Trakya Kalkınma Ajansımız tarafından desteklendi. Bakanlık olarak bu projenin yanı sıra ülkemizin güçlü mutfak kültürünün korunmasını, geliştirilmesini ve uluslararası platformlarda tanıtılmasını da hedefliyoruz. “Sektörün sürdürülebilirliğini sağlamak adına ülkemizin dört bir yanında projeler yürütüyoruz” dedi.

Bakan Kacır, kalkınma ajanslarının gıda ve gastronomi sektörüne yönelik yürüttüğü, aralarında Gaziantep Gıda ve Gastronomi Girişimcilik Merkezi Projesi, Çubuk Yöresel Ürünleri Geliştirme Projesi, Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi, Adana Yöresel Ürünler ve Gıda Sanayicileri Projesi’nin de bulunduğu 344 projeye 585,7 milyon lira destek sağladıklarını belirtti. Mutfak Sanatları Merkezi. . Kacır, “Faydalanıcıların eş finansmanıyla birlikte 1 milyar liralık yatırım hacmi oluşturduk. Öte yandan Yerli ve Milli Hibrit Tohum Geliştirme Projesi, Umutlu Hanımlar Üretiyor Projesi, Süt ve Süt Ürünleri’ni de yürütüyoruz. Trakya Kalkınma Ajansı ile uyum içinde yürüttüğümüz Kırklareli Süt Ürünleri Ar-Ge ve Uygulamalı Eğitim Pilot tesisimizde, “Türkiye’nin tarımsal üretimini güçlendiriyor, kadınlarımızın ekonomik hayata katılımını artırıyoruz. Kalkınma ajanslarımız önümüzdeki dönemde de ülkemizin dört bir yanının potansiyelini ve kültürünü ortaya çıkarmaya, ekonomik ve sosyal kalkınmaya ivme kazandırmaya devam edecek. Türk mutfağının Türkiye Yüzyılında dünya gastronomi ekosisteminde parlayan bir yıldız olacağına inanıyorum.” “Bu bakımdan Trakya Bölgesi Gastronomi Araştırma ve Uygulama Mutfağı Projesi’nin Kırklareli’mize ve ülkemize ve ülkemize güzel şeyler getirmesini diliyorum.” Yeni şefler yetiştirin” dedi.

Açılışın ardından mutfağı gezen Bakan Kacır, beyaz şef önlüğüyle kurabiye yaptı. Kacır, yaptığı kurabiyeleri de orada bulunanlara ikram etti. Bakan Kacır daha sonra AK Parti teşkilatında partililerle bir araya geldi.

safranboluajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu