Cumhuriyet Yolunda 100 Önemli İsim ve 100 Kritik Gün Emrah Safa Gürkan
Cumhuriyetin 100 Adı-Büyük Devrimin Portreleri, ezberlenmiş portrelerin ötesine geçerek, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının bir mucizeden çok daha fazlasını gerektirdiğini bir kez daha hatırlatıyor.
Gelin bu iki değerli kitabı daha yakından tanıyalım;
Cumhuriyetin 100 Kıymetli İsmi
Sayfa: 432
Mustafa Kemal, başındaki devrimleri neden en yakınlarından bile saklamak zorunda kaldı? Enver Paşa ile yaşanan rekabet Milli Mücadele’ye nasıl yansıdı? Olaylar farklı gelişseydi Milli Mücadele’nin başı obur olabilir miydi? Düşmana karşı birlikte direnişi başlattığı silah arkadaşları neden birkaç yıl içinde Gazi’nin aleyhine döndü? Bir imparatorluğu yıkıp yerine bir cumhuriyet koyan bu istisnai nesli yaratan koşullar nelerdi? Milli Mücadele’de eski İttihatçılar nasıl bir rol oynadı?
önemli rehber
Bir devrimi mümkün kılanlar sadece onu destekleyenler mi? Bir yanda cepheden cepheye savrularak hayatını tüketenler, istiklal ateşini yakmak için kalemini konuşturanlar, konuşmalarıyla kitleleri harekete geçirenler, ellerinden geleni yapmaktan çekinmeyenler. Ülkenin kurtuluşu için…
Emrah Safa Gürkan, Cumhuriyet’in kuruluşunda kimisi takviye, kimisi engel olmak üzere rol oynayan 100’e yakın ismi, hareketlerine yön veren arka plan planları ile kaleme alıyor. Ezberlenmiş anlatıların ötesine geçen bu portreler, bireyler kadar o günün kurallarını da anlamamıza yol gösteriyor.
Bu kitapta Mustafa Suphi gibi devrimci Bolşeviklere, Nezihe Muhittin gibi kadın hakları aktivistlerine, Ahmet Ağaoğlu ve Yusuf Akçura gibi aydınlara, Mehmet Âkif gibi gelenekçi aydınlara ve Fuat gibi Columbia Üniversitesi’nden doktora derecesine sahip gazetecilere rastlayacaksınız. Köprülü ve Ahmet Emin.
Cumhuriyetin 100 Günü
Cumhuriyetin 100 Günü – Devrimin Ayak Sesleri’nde Emrah Safa Gürkan genç bir cumhuriyetin doğuşunun öyküsünü anlatırken, Cumhuriyetin dönüm noktası olan 100 günü de kaleme alıyor.
Sayfa: 400
Mustafa Kemal’in Anadolu’ya ilk geldiği günden itibaren karşılaştığı sorunları hiç düşündünüz mü? Erzurum Kongresi’ndeki delegelerin kendisine karşı çıktığını ve Sivas Kongresi’ne yeterli sayıda kişinin gelmediğini biliyor muydunuz?
Son Osmanlı meclisi İstanbul’da toplanırken Ankara’da tek başına beklemek zorunda kalan bir eylem adamının içinde kopan fırtınalara sahip çıkabilir misiniz?
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin TBMM’nin devamı olduğunun farkında mısınız? Peki, Milli Mücadele’nin mimarları nihai zaferden sonra nasıl birbirlerine aşık oldular?
Bir devletin kuruluş serüveni
Açıklanmasından bu yana bir asır geçti. Ancak Cumhuriyetin kuruluş dönemi hala anlaşılmayı ve ezberlenmiş sloganlardan kurtarılmayı beklemektedir. Emrah Safa Gürkan, Cumhuriyet’in dönüm noktası olan 100 günü yazarken alışılmış varsayımların dışına çıkıyor.
En yakınları tarafından defalarca yalnız bırakılan Mustafa Kemal’in, 600 yıllık müesses nizamını ince bir stratejiyle nasıl tasfiye ettiğini gözler önüne seriyor.
Bu kitap, yorgun bir imparatorluğun yüzlerce yıldır yapamadığı şeyi yapacak genç bir cumhuriyetin doğuşunun hikayesi… Başarısız planların, kaygan ittifakların, gizli niyetlerin ama nihayetinde tartışmasız bir zaferin hikayesi …
zafer hikayesi
Bu kitap, yorgun bir imparatorluğun yüzlerce yıldır yapamadığını yapacak genç bir cumhuriyetin doğuşunun hikayesi… Başarısız planların, kaygan ittifakların, gizli niyetlerin ama nihayetinde tartışmasız bir zaferin hikayesi…
Ayak sesleri her geçen gün yaklaşan devrimleri nihayet hayata geçirme zamanı gelmiştir. Önümüzdeki yıllar, harap olmuş bir ülkenin, bitkin bir toplumun hızla değişmesine ve modern Türkiye’nin doğuşuna tanıklık edecek.