Vahit Kirişci: Kuraklık kabul etmemiz gereken bir konu
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, kuraklığın kabul edilmesi gereken bir konu olduğunu belirterek, kuraklığın en aza indirilmesi için vakit kaybetmeden bazı önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti.
Kirişci, bakanlıkta örgütlendi “2023-2027 Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı Tanıtım Toplantısı”konuştu
“Su kritik bir konu”
Suyun kritik bir konu olduğunun altını çizen Kirişci, şunları kaydetti:
Yıllardır dünya gündeminin ilk sıralarında yer alan tarım, gıda, su ve elektrik… Bunların hepsi Bakanlığımızın faaliyet alanı. Türkiye, Akdeniz Bölgesi’nde yarı kurak bir konumda bulunan bir ülkedir. Bu ülke 112 milyar metreküp suyun 58 milyar metreküpünü, bunun yüzde 75-76’sını tarımsal sulamada, yüzde 11-12’sini içme ve yüzde 10’unu sanayi amaçlı kullanıyor.
“Su fakiri bir ülke olacağız”
Türkiye’nin nüfusu arttıkça daha çok su gerilimi yaşayan bir ülke haline geldiğine işaret eden Kirişçi, şöyle konuştu:
Mevcut suyu 85 milyona böldüğümüzde 1323 litre ediyor. Kişi başına düşen su potansiyelidir. Nüfus ve sanayileşme süreci göz önünde bulundurulduğunda bugün 1323 litre ile su stresi altındaki ülkeler kategorisinde yer alsak da 2030 ve sonrasında 750 litreye düşecek ve bu bağlamda su sıkıntısı çeken bir konumda olacağız. -fakir ülke. Bu süreç geçtikten sonra artık arzuladığımız o güzel günlere geri dönemeyiz. Yapmamız gereken en değerli şey ise bu süreci yavaşlatmak ve bu sürecin etkilerini olabildiğince en aza indirmektir.
ifadesini kullandı.
“Türkiye, Paris Anlaşmasını 2021’de parlamentosundan geçirdi.
Kirişci, Türkiye’nin küresel ısınmaya en az katkı yapan ülke olmasına rağmen 2021’de Paris Anlaşması’nı geçtiğini belirterek, şöyle konuştu:
Dolayısıyla ‘bu konudaki sorumluluğumuz asgari düzeydedir’ demedik, uluslararası toplum için de örnek bir davranış sergiledik.
değerlendirmesini yaptı.
“Kuraklık kabul edilmesi gereken bir konu”
Kuraklığın kabul edilmesi gereken bir konu olduğunu belirten Kirişci, şöyle konuştu:
Bunu en aza indirmek ve önlem almak için zaman kaybetmeden uygulamamız gereken bazı önlemler gerekiyor.
dedim.
“Alınması gereken önlemler”
Tarım alanında alınması gereken önlemlere de dikkat çeken Kirişci, şunları kaydetti:
Hem sulu hem de kuru tarım için çalışmalar yapmamız ve bu çalışmaları yaygınlaştırmamız mutlak surette gereklidir. Bu bağlamda direkt ekim, direkt ekim denilen uygulamanın ülkemizde yaygınlaşmamış olmasından üzüntü duyduğumu belirtmek isterim. Toprak benim uzmanlık alanım olduğu sürece. Doğrudan ekimi ve doğrudan ekimi hala yaygınlaştıramadık. Bunun örneklerini görmüyoruz. Bu coğrafyamız için değerli bir konu ve başlıktır. Verimliliğimiz düşmüş gibi görünebilir ama ekonomik açıdan fayda ve maliyetimizi hesapladığımızda kazancımız oldukça fazladır. Bunun kesinlikle dikkate alınması gerekiyor.
“Planların uygulanması, hazırlıktan daha önemlidir”
Planların hazırlanmasından çok uygulanmasının daha değerli olduğunu kaydeden Kirişci, bu planların takibinin de çok değerli olduğunu söyledi. Bu sorumlulukları yerine getirmeyenlere bazı yaptırımların uygulanması gerektiğine işaret eden Kirişci, şöyle konuştu:
‘Başaramadık, üstesinden gelemedik’ diyebileceğimiz bir konu değil. Bu konularda kararlı ve kararlı bir duruş sergilememiz gerekiyor. Bu çalışmaların sürdürülebilirliği ve sürekliliği çok önemlidir.
ifadesini kullandı.
“Suyu merkeze alan bir planlama yapılmalı”
Tarım ve ormanın Türkiye’nin yüzyılının eksenini oluşturacağını kaydeden Kirişci, şu değerlendirmelerde bulundu:
Çevre dostu uygulamaların başında eğitim gelmektedir. Sonuç alabilmemiz için ilkokul çağından itibaren bu eğitim gereklidir. Su Bakanlığı olarak basınçlı sulamada yüzde 34’lerde olmamız, geçmişte geldiğimiz noktayı şimdilik karşılaştırdığımızda başarılı olmak üzere olabilir. Tarımsal sulama, suyun en çok tüketildiği alan olduğu için bunu hızlı bir şekilde başarmamız gerekiyor, bunun için Bakanlık olarak verdiğimiz takviyeleri hızla gözden geçirip yaygınlaşmasını sağlamamız değerli. Merkeze su koyan bir plan dedik. Konya bölgesinde diyelim ki böyle bir su sorunu varsa, biz yine de çok su tüketen işlerin üretilmesine yönelik bir istek gösteriyorsak burada da bir tuhaflık var. Suya kıyasla tarım ve su merkezli planlama olmazsa olmazımız olmalıdır.
“Tasarı bu hafta ilgili komisyona sunulacak”
Bakan Kirişci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da onayıyla tarımla ilgili yasa tasarısının bu hafta ilgili komisyona sunulacağı bilgisini paylaştı.
Bu paket ile yıllardır hasretini çektiğimiz birçok konuya, tarım ve ormancılığın kronikleşmiş sorunlarına ilişkin bir torba kanun çıkarılacak ve birçok alanda düzenlemeler yapılacak. Su bazlı planlama konusu ve diğer bazı kritik konular düşünüldüğünde planlama bizim için çok önemli olacaktır. 2023 yılında Türk Yüzyılına girdiğimizde, kanunlar torbası seçimlerden önce yasalaşırsa hepimiz çok memnun olacağız. Hem tüketici hem de üretici çok memnun kalacak.
dedi.